Det händer inte så mycket kring M/S Estonia förutom att kammaråklagare Karolina Wieslander beslöt i slutet av mars att en eventuell ny brottsutredning om färjan Estonias förlisning får vänta tills Statens haverikommission (SHK) är klar med sin nya, preliminära bedömning.

SHK får göra sina förhör och dykningar först meddelade hon i ett pressmeddelande.

https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/2021/mars/uppdatering-i-overprovningsarende-om-forlisningen-av-fartyget-estonia/

Jag har tidigare läst en sammanfattning av chefsåklagare Tomas Lindstrands förundersökning som han påbörjade 1994 och arbetade med i 41 månader och sedan lade ner Varför har ingen sjöförklaring gjorts?.

Nu har jag även läst en längre på 7 sidor.

Hans förundersökning stöder sig på JAIC:s kritiserade rapport och Meyer-varvets (som byggde M/S Estonia) samt en uppsats av Anders Björkman och boken Katastrofkurs skriven av journalisterna Hellberg/Jöhle.

Hans uppgift var att bevisa om någon begått något straffbart brott.

Intressant är att han nämner inget om:

Kan inte låta bli utan att fundera på vad som är det verkliga skälet till varför kammaråklagare Karolina Wieslander fördröjer en ”ny” förundersökning!

Till sist och inte minst om Henrik Evertsson.

Hans dokumentärserie ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” vann det finaste norska tv-priset Gullruten i kategorin Årets tv-ögonblick.

Produktionsbolaget är Monster och Discovery är kanalen där den finns att se.

Sveriges skattefinansierade television vill inte köpa in, undrar just varför!

Nog sagt om SVT och ett stort grattis till Henrik!

Annons