Hej!

Jag har precis fått veta att plaketten sattes dit av Kurms expedition och RS Sentel, Peter Barasinkis dykförsök hindrades av den svenska isbrytaren som jag skrev tidigare.

Beträffande provtagning så har en begåvad kille justerat utrustningen så att den nu fungerar, vi kommer alltså ta dessa avskrap. Det kommer dock inte att tas några prover som rent metallurgiskt kan undersökas, på liknande sätt som de prover Lars Ångström och Fokus Estonia låtit analysera i Norge.

I övrigt har kompletterande bilder tagits för fotogrammetrin på fören av fartyget och delar av botten. Rampen står där den står och ska senare under dagen undersökas med en mindre ROV och då med förhoppningen att den även kan titta bakom rampen.

—————————————–

Lägger med en lite grynig bild på det s k förpiksdäcket, där det enligt JAIC skulle funnits ett ”hoppande” bogvisir. Ser egentligen väldigt oskadat ut, förutom den ”knopp” som styr in i själva visiret för att underlätta passningen av de olika låsen på visiret. Visiret är vad jag förstår en ganska ”ranglig” och rörlig del. Det är inte heller den som ska ge en färja skydd för inträngande vatten, utan mer en ”kosmetisk” detalj.

Återkommer i morgon och nu börjar det faktiskt bli lite ansträngande att vara ombord, såtillvida att jag inte är van vid att vara overksam och inte handgripligen styra och ställa själv.

Med vänlig hälsning

Rolf Sörman

Foto Rolf Sörman.
Annons