I morgon den 6 juni är det Sveriges nationaldag och då är det tänkt att VOS Sweet avseglar från Västervik omkring kl. 18.

Du kan följa fartygets färd på MarineTraffic: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:40.8/centery:16.6/zoom:2

Som vi tidigare vet så är internetuppkopplingen under all kritik vid förlisningsplatsen men vi håller tummarna för fortsatta intressanta rapporter.

I morse kom följande rapport från Rolf Sörman.

Rolf är utsedd som observatör för de anhöriga och överlevande.

Hejsan!

Då är det dags för nya undersökningar på M/S Estonia. Detta bli min andra ”expedition” besök på platsen, det första var förra sommaren, då i huvudsak botten kartlades av bl a Stockholms universitet och geologiska institutionen.

Denna gång är huvudmålet att göra en fotogrammetri, det innebär att flera 10-tals tusen stillbilder kommer tas på fartyget som sedan i en dator ”plockas ihop” till en 3D modell som kan vändas och vridas på och skador kommer framträda tydligt. Då allt utom detta är fortfarande lite oklart så kommer jag i uppdateringar ge Er information.

Det har nämligen diskuterats att fortsätta vissa undersökningar som skulle utförts då Urban Lambertson var ute för en kort tid sedan. Jag har haft flera samtal med Urban sedan han kom tillbaka. Hela fartyget blev inte laserscannat och det har även diskuterats att göra en magnetisk undersökning fartyget och den förmodade vägen fram till platsen där hon nu ligger och visirets fyndplats. Förhoppningen är att hitta föremål, kanske t o m det s k Atlantlåset. Detta är intressant då hela JAIC rapporten bygger på förlorat bogvisir och öppen bilramp. Kanske är även den i rapporten visade ”manövern” i slutskedet felaktig.

Det har även förevarit en diskussion om att bärga bilrampen som inte längre sitter fast i fören, utan nu står på botten. Kan dokumentation ske på annat sätt än med bärgning så kommer den sannolikt inte bärgas här finns olika uttalanden från Estland och Sverige. Kran finns på fartyget VOS Sweet med kapacitet för ett lyft av den. Den väger ca 10 ton. Eventuellt måste det finnas dykare som fäster lyftanordningar på den och det har vi inte med oss.

VOS Sweet är tänkt att avsegla från Västervik på nationaldagen omkring kl. 18. Det går att följa oss på en sida på internet som heter MarineTraffic. Där kan man även se fartyg runt om oss, förutsatt att deras AIS system är påkopplat.

Jag kommer återkomma med mer information, min ambition är dagligen. Vi får se hur det ser ut med internetuppkoppling.

Huvudansvar för alla undersökningar efter ”upptäckten” av hål i skrovet av Discovery och Henrik Evertsson är Estland och OJK, denna del är SHK ansvarig för planering och genomförande.

………………………………

Det finns en hemsida där OJK är snabba att lägga upp bilder och kommentarer, ibland lite väl snabba som t ex där Rene Arikas förra året talade om sprickor vilket visade sig vara svetsskarvar mellan fartygsplåtar.

Sidan har adressen: https://www.estonia1994.ee/en

Jag vill påpeka att det är svårt att observera allt som sker som ensam observatör, då undersökningarna pågår dygnet runt i olika skift – jag ska dock göra mitt absolut bästa!

Med vänlig hälsning 

Rolf Sörman

Överlevande

VOS Sweet.
Annons