Fokus Estonia har idag lagt ut följande på sin Facebooksida:

HEMLIG OPERATION PÅ ESTONIA EFTER ATT RAMPEN AVLÄGSNATS

Vid undersökningarna år 2021, upptäckte haverikommissionerna att den sedan 1994 fastkilade rampen nu stod på havsbottnen bredvid fartyget.

Fokus Estonia kan idag publicera bilder, som visar att en hemlighållen operation genomförts på Estonia efter att ombordkörningsrampen tagits loss från vraket.

På bilderna syns bland annat en ledning (slang/vajer) som ligger ovanpå rampens framsida. Den kan endast ha hamnat där efter att rampen ställts på havsbottnen vid sidan av fartyget.

Även de statliga haverikommissionerna har filmat denna vajer. Trots löften om att allt filmmaterial skulle offentliggöras har endast 7 timmar och 48 minuter av totalt 26 timmar film publicerats. Bilderna av vajern på rampen finns i det material som inte har offentliggjorts.

Fokus Estonia har också identifierat en ledning (slang/vajer) som går in på Estonias bildäck.

SHK bör vid sin nya undersökning i juni 2022, med prioritet, ta prover från detta objekt för att fastställa dess syfte och ursprung.

Fokus Estonia uppmanar SHK att offentliggöra samtliga aktörer som opererat på Estonia efter 1996 och vad syftet med detta har varit. Om så inte sker skapas en juridiskt orimlig situation. Staten har uppenbarligen tillåtit och hemlighållit att vissa personer, med okänt motiv, kränkt den så kallade gravfridslagen. Samtidigt åtalar staten journalisten Henrik Evertsson och filmoperatören Linus Andersson för att, då de filmat för allmänheten okända och outredda hål med syftet att öka klarheten kring Estonias förlisning, kränkt samma lag.

Dessa och flera andra fakta- och bildbelagda uppgifter presenteras i rapporten ** ”The 2022 Estonia Investigation Initiative” som finns på hemsidan fokusestonia.se. Rapporten presenterar även konkreta förslag på utredningsåtgärder som Statens haverikommission bör ansvara för vid sin nya undersökning sommaren 2022.

** https://fokusestonia.se/the-2022-estonia-investigation-initiative/?fbclid=IwAR188lDwbgejWypt-P-zPiyC5fqQ6UsHSa1wH26jp4AWxFiCnLBg0Wmf_2E

https://www.facebook.com/Fokus-Estonia-106740274711852/

Annons