Den 25 och 26 januari 2021 blir det rättegång vid Göteborgs Tingsrätt klockan 9:15-16:15 båda dagarna.

Det är dokumentärfilmaren Henrik Evertsson från Östersund, som tillsammans med Linus Andersson åtalas misstänkt för att ha brutit mot gravfriden kring M/S Estonia.

Det är första gången gravfridslagen prövas och flera journalistförbund kritiserar åtalet och menar på att M/S Estonia ligger på internationellt vatten och journalister ska kunna få utföra sitt arbete.

Själv kan jag inte hävda att de har kränkt gravfriden. Däremot har jag tidigare upplevt kränkningar mot de döda och oss anhöriga när tonvis med makadam och grus vräktes ner över fartyget 1995 efter Regeringens beslut.

https://journalisten.no/estonia-ulykken-henrik-evertsson-pressefrihet/klart-for-straffesak-mot-estonia-regissoren–kommer-til-a-nekte-straffskyld/445231?fbclid=IwAR1a6oQTA1OcnZVfwoYXax4Y27hQRgLbDiPXj3GaEtj_BUqOqq-vCIxSO9Q

I somras när åtalet blev känt bestämde jag mig för att medverka vid rättegången för att som anhörig visa mitt stöd men tyvärr har jag fått backa på grund av pandemin.

Göteborgs Tingsrätt skriver på sin hemsida: ”Allmänheten uppmanas att undvika alla icke nödvändiga besök på tingsrätten, till följd av den rådande pandemin.”

Jag funderade på att kontakta Dan Eliasson som numera är generaldirektör på Regeringskansliet om han anser att denna resan är lika nödvändig som hans ”Kanarieresa” men jag tänkte om. Trots att hans månadslön och förmåner är betydligt högre än min pension om året så resonerar vi olika när det gäller ”Allas lika värde”.

Jag vill med dessa ord bara säga: Jag stöder Henrik och Linus!

Om du klickar på Henrik Evertsson eller Linus Andersson i frisen ovanför texten så får du fram vad jag tidigare skrivet om dem.

Till vänster Linus Andersson som skötte ROV kameran vid dykningarna och till höger Henrik Evertsson som är regissör.