Jutta Rabe, en tysk journalist som 1994 frilansade för Spiegel-TV, var den natten M/S Estonia förliste i Ryssland på ett uppdrag. Hon var på plats i Åbo inom kort och fick misstankar att något inte stod rätt till eftersom de intervjuades svar verkade underliga.

Jutta kom ut med boken ”Die Estonia: Tragodie eines Schiffsuntergangs” 2002 och var vänlig och sände mig ett exemplar. Boken var på tyska. Någon språkbegåvning har jag aldrig varit. Så boken kunde jag tyvärr inte läsa med någon behållning.

2003 kom hennes film ”Baltic Storm”. Jag erhöll en råkopia från Juttas lilla filmbolag Top Story i Potsdam Babelsberg i Berlin med förbehåll. Filmen var dubbad på tyska och min skoltyska satte åter stopp. Däremot förstod jag innehållet.

Filmen byggde på en av alla teorierna som växt fram på grund av den kritiserade JAIC:n. Jag förväntade mig en film mer åt det dokumentära hållet.

Föga imponerad skickade jag tillbaka filmen utan att ha brutit löftet som stod i restriktionerna. Jag blev därför mycket förvånad när filmen senare ställde till sånt rabalder i Sverige.

Den visades enbart på tre biografer i Sverige: Göteborg, Örebro och Stockholm.

Därefter gavs den ut som DVD av Scanbox i Danmark (svenska företag avböjde) och jag ställer mig än i dag frågan:

Varför upprörde denna film svensk massmedia så fruktansvärt?

Kan det vara de anhöriga som ansåg det motbjudande att så kort tid efter katastrofen göra en film? Knappast, den makten har vi aldrig haft.

Dessutom visades filmen i Örebro eftersom det fanns så många drabbade i Lindesberg.

Däremot vägrade Bonniers Svensk Filmindustri (SF) att visa filmen på svenska biografer med argumentet, ”att den skulle vara för politisk”.

Jag har sedan många år haft ”Baltic storm” med svensk text i mina ägor men aldrig tittat på den. Det är nog dags att plocka fram den en dag när det regnar, se igenom den och försöka förstå.

Jag kan ha missat något och har då anledning till att återkomma till Jutta Rabe och Baltic storm.

M/S Estonia är politik och tyvärr inte enbart en tragisk katastrof för alla berörda.

Annons