Jag har fått frågan om jag kände på mig att något hemskt skulle hände när Estonia gick till botten den där natten.

På den frågan är svaret: Nej.

00:10 vakande jag däremot. Jag tittade på klockan och bestämde mig för att ta den där snabbduschen jag hoppat över kvällen innan.

00:30 kröp jag ner i min varma säng och somnade utan vetskap om vad som utspelade sig på en båt på Östersjön.

00:02 den natten stannade Mikael Öuns väckarklocka då den plötsligt slog i golvet när M/S Estonia krängde till.

I Sverige hölls en avskedsfest på Rosenbad för den avgående regeringen Carl Bildt.

00:22 sände M/S Estonia sitt nödsamtal, då hade båten styrbords slagsida 20-30 grader.

Från och med nu hade de människorna ombord som blivit medvetna om faran cirka 20 minuter på sig att rädda sig innan det var försent. 

00:29:39 bröts all kontakt med Estonia efter sju och en halv minut. Tredje styrman Andres Tammes hade hunnit meddela att det såg mycket dåligt ut ombord. Se rättelse inlägg 71. En tillagd petitess!

00:48 försvann Estonia från radarn vid finska Utö och två minuter senare hade hela färjan sjunkit under vattenytan.

Stefan Torssell skriver i sin bok ”M/S Estonia svenska statens haveri” på en presskonferens senare under morgonen uppger en påfallande vag I Sverige hölls en avskedsfest på Rosenbad för den avgående regeringen Carl Bildt att han nåtts av budet om Estonias förlisning via TT flash. Därefter ändrade han sig till att han hade givetvis sina kontakter.

01:31 Kom TT:s första meddelande.

01:59 Kom TT:S första flash.

Carl Bildt arbetade hela natten men har varit förtegen med vilka han samtalade med. Några samtal är kända.

Han kontaktade TT, sjöräddningsledaren i Stockholm och polisens sambandscentral. Enligt Olof Ehrenkrona som tillhörde Carl Bildts krets så satt Bildt i telefon hela natten.

Sveriges och Finlands räddningsorganisationer visar nu sitt rätta ansikte. Alla länkar brast i räddningsarbetet och under tiden frös människor ihjäl i livbåtarna ute på Östersjön. Däremot gjorde helikopterförarna och ytbärgarna hjältebragder då de kämpade mot vädret och brister i underhåll. Du kanske kommer ihåg när vajern som skulle användas för att hissa upp de överlevande gick av.

Totalt räddades bara 137 av 989 människor enligt Estoniasamlingen http://www.estoniasamlingen.se/content.aspx?idx=0&sub=2&ex=n 95 döda kroppar bärgades.

En av dem som bärgades död var en vän till oss. Andrejs bodde i Lettland. I unga år simmade han på elitnivå och han överlevde när Estonia sjönk. När den flotte han satt i skulle vinschas upp av M/S Isabella så var den för tung på grund av antalet människor och allt vatten. Flotten brast och föll tillbaka i havet, han var en av de personer som hade fallit i vattnet och hittades senare död.

En önskan som jag har haft länge är att få fråga Carl Bildt.

Vad gjorde du denna natt när jag sov lugnt och tryggt?
Carl Bildt var statsminister i Sverige när M/S Estonia sjönk.