Hejsan!

Idag har jag en bild på *SSRS båt som har kört ut nya deltagare och tagit i land andra, så till sist blev det ett avsnitt som täcker både Kustbevakare och *SSRS.

Idag och kanske med förlängning i morgon den s k Sub bottom profilingen, det är en aukustisk teknik som ska kunna se ner i botten ca 20 m. Gjordes även förra sommaren om någon minns det och då av Stockholms universitet från ytan. Denna gång från en större vit ROV som kommer svepa över botten i ett linje system, med ca 8-10 lucka mellan svepen. Jag har en bild med en massa gröna linjer runt Estonia. Det finns på den bilden även en gul linje och det är den som vi just nu håller på med. Vitsen med detta är att få en tydligare bild av hur det ser ut under bottnens yta och ner i lerlager och vad det nu kan finnas ner till 20 m under bottens yta.

Jag har lagt med en bild på en väldigt liten ROV som vi ska försöka filma bakom rampen, så gott det går. Rampen ska tas upp! Dock inte vid denna tur p g a vad jag skrivit tidigare. Hade ett mycket bra samtal med Rene Arikas som har en lite mer ”vidgad” syn på denna undersökning. Vidgad så till vida att han även tar del av olika dokument, bl a kring militära transporter. Sådant som kan ha spelat roll för olyckan men som kanske inte direkt har med den att göra – missförstå mig rätt här.

Nog för idag om inget särdeles inträffar. Alla tidigare missöden verkar som bortblåsta, utrustningen fungerar som den ska och nu kommunicerar ROV operatörer bra med fartygets besättning.

Med vänlig hälsning

Rolf Sörman

*SSRS = formellt Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS)

Foto Rolf Sörman.
Foto Rolf Sörman.
Foto Rolf Sörman.
Foto Rolf Sörman.
Annons