Hejsan!

Jag får börja med att be om ursäkt för att ”snurrat” till dagarna i ämnesraden, detta är i alla fall min 7:e rapport. Ska försöka låta bli att snurra till det vidare, upptäckte detta då jag tittade på mina bilder och datumtaggningen på dessa – ursäkta!

Allt är sig likt ombord det tuffar på med fotogrammetrin bilder tas med hög kvalitet och jag pendlar mellan däck, kontrollrum och visningsrum. På däck finns två containrar med var sitt kontrollrum för ROVna. De är små och det är trångt. Just nu är det kompletterande bilder av akterskeppet, roder och propellrar. Vi har ännu inte kommit till att fotografera det som visades i dokumentären. I morgon kommer *SSRS ut med en forskare från **SU som ska ta bottenprover på det svarta områden som ser brända ut vilket vissa tror och andra tror det är bakterier eller alger som lever av svavelföreningar – under 80 m finns väldigt lite syre. Jag tror detta med provtagning kommer bli problematiskt då det ska skrapas och det ska falla ner i en behållare och allt detta ska ske i vattenmassan.

Intressant är att nu denna gång används material från förra året och en inscanning av Sjöhistoriskas modell, detta för att vi lättare ska se vad som sker och var. Detta i kombination med Stockholms universitets bilder från Elektra. Detta gör det betydligt lättare än att titta på Rockwaters suddiga och redigerade videofilmer som finns på nätet.

Lägger till några bilder dels på det vi gjort förut sommaren 2021 (DC1) och på kärlet för prov av det som kan ses på svärtade ytor (DC2). DC3 är en bild på havet rakt ovanför Estonia och en på aktern och ramp för av/på körning ombord.

Med vänlig hälsning

Rolf Sörman

*SSRS = Sjöräddning – Svensk Sjöräddning

**SU = Stockholms universitet

Foto Rolf Sörman (DC1)
Foto Rolf Sörman (DC2)
Foto Rolf Sörman. DC3
Annons