Idag hade jag ett trevligt telefonsamtal med min gode vän Bertil Calamnius.

Bertil tillhör en av frontpersonerna som startade anhörigföreningen SEA – Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga.

Han är den som under alla dessa år alltid svarat på mina frågor om M/S Estonia. Inför 20 årsdagen efter M/S Estonias förlisning 2014 gav han ut boken – Vad hände med MS Estonia? Varför har ingen sjöförklaring gjorts?

Bertils dotter Mia gick ombord på M/S Estonia den 28 september 1994 och har fortfarande inte kommit hem.

Med sina snart 93 år är denne beundransvärde man fortfarande aktiv och medverkade i Radio Gävleborg idag.

https://sverigesradio.se/artikel/bertil-calamnius-forlorade-sin-dotter-i-estonia

Övriga nyheter om undersökningen av Östersjöns botten är massiv så jag gör bara några axplock.

Lars Ångström skriver i en debatt artikel i Expressen att det finns fler oförklarade hål i Estonia som måste undersökas. Förutom det fyra meter stora hål som visades i en dokumentär förra året så finns det ytterligare hål i Estonia.

  • I Estonias frontskott finns flera hål, det största två meter högt och en halv meter brett finns i väggen in till fästanordningarna för bogvisirets lyftcylindrar.
  • I väggen mellan tunneln in till bildäcket och utrymmet där lyftcylindrarna satt fästa finns hål.
  • Även fartygets bulb har omfattande skador i form av hål.

Inga av dessa skador har kommenterats, analyserats eller förklarats av den officiella haveriutredningen (JAIC:n). 

https://www.expressen.se/debatt/fler-oforklarade-hal-i–estonia-maste-undersokas/?fbclid=IwAR1kj8pRq9T5nfIMD2nN-yJheI1ZxzUNM7uda0KgNZGAdke7TUM_TuRDGro


Aftonbladet har en äldre video i artikeln där bl a Henrik Evertsson, Inga-Britt Ahlenius, Aftonbladets Lena Mellin och Olle Rutgersson som är professor i skeppsteknik och Estoniaexpert medverkar.

Rutgersson ingick i studien med Mini-Estonia vid Chalmers i Göteborg.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/369WE9/uppdrag-undersok-halen-i-estoniavrakets-skrov


Hufvudstadsbladet skriver ”Om allt går enligt planen ska frågetecknen kring de hål som avslöjades i Estonias skrov vara uträtade nästa vår.”

https://www.hbl.fi/artikel/nu-ska-fragetecknen-ratas-ut-estland-och-sverige-dyker-ner-till-estonia/?fbclid=IwAR32h1n4jni4osxVk8oCrApYMna9XuI5kK2Oom4PiGbuW9x5Q4WOB6dFs1Y


När TV4 meddelar i nedan avsnitt att deras reporter ska följa med vid undersökningen vill jag passa på att nämna: TT journalisten som SHK utsett att vara med under hela förstudien på plats vid vrakplatsen heter Stefan Jerrevång.

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/undervattensfarkoster-ers%C3%A4tter-dykare-vid-estonia/13350236?fbclid=IwAR2RkOONqczC6V_ONPzD1u4Em0CQR4OcP9LlBf9pevubApbra_C9lQmZmO4


Överlevarna efter förlisningen upplever att händelseförloppet i haverirapporten inte överensstämmer med deras egna minnesbilder. Även bogvisiret har omgetts av en hel del spekulationer.

Lite om detta skriver Expressen.

https://www.expressen.se/nyheter/undersokning-med-ekolod-ska-ge-svar-om-estonia/?fbclid=IwAR2Ih6XzJTKukYLUOw0GtfLCJGNMT0XadNGKPktCzCLULREVEuTl3JG-6_g

Min åsikt är, att inte ha några önskningar är gudomligt.

Citat av Sokrates

Biskopar höll ceremoni vid Estonias olycksplats. Foto: Stefan Jerrevång/TT