Det tycker inrikesminister Mikael Damberg.

Idag hölls ett kort pressmöte om M/S Estonia beträffande möjligheterna att utreda vraket efter de nyupptäckta hålen.

Som svar på den svenska haverikommisionens hemställan (begäran) att få göra nya undersökningar på förlisningsplatsen meddelade Damberg att regeringen har inga planer på att upphäva gravfridslagen däremot ska lagen ses över hur den kan anpassas för att möjliggöra haverikommissionens dykundersökningar.

Ambitionen är att ändra lagen under första halvåret 2021 och regeringen har redan försäkrat sig om nödvändigt stöd i riksdagen.

Förutom Mikael Damberg deltog John Ahlberk, generaldirektör, Statens haverikommission.

Detta är ett litet steg närmare och det folkliga stödet finns enligt en undersökning som SVT/Novus gjort där det visar sig att fler än sex av tio personer vill att Sverige fortsätter utreda katastrofen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-novus-majoritet-av-svenska-folket-vill-se-nya-dykningar-vid-estonia

Överlevaren Kent Härstedt intervjuades och han välkomnar Dambergs besked men påpekar att för de som engagerat sig gäller det inte bara ”Hålet” utan även den omfattande kritiken mot JAIC:s slutrapport.

Han tar upp M/S Estonias sjunkförlopp som aldrig klarlagts och att de som överlevde aldrig fått berätta vad de upplevde när M/S Estonia förliste. Det är för honom en gåta och visst är det märkligt!

Enligt Kent Härstedt har överlevare äntligen fått avge vittnesmål den 16 december.