Jag har tidigare skrivit att jag hade lite svårt att hålla isär alla grupper men Estoniagruppen i Sveriges riksdag kommer jag mycket väl ihåg eftersom den bestod av ansikten jag kände igen.

Gruppen bildades i början av 2000-talet och skulle samarbeta över partigränserna.

Miljöpartisten Lars Ångström ledde gruppen, socialdemokraten Kent Härstedt som överlevde katastrofen ingick och sammankallande blev Henrik S. Järrel från moderaterna. Alla är väl kända för de flesta.

Kristdemokraterna representerades av Björn von der Esch som inte finns bland oss längre. Jag träffade honom en kort stund vid ett tillfälle när han talade vid en av SEA:s manifestationer på Norrmalmstorg i Stockholm.

Tom Heyman som då var moderat riksdagsman, före detta styrman och speditör var också med och alla var mycket aktiva.

Jag lägger in interpellation 2005/06:455 om Estonias bogvisir där Lars Ångström (mp) och Henrik S. Järrel envist försöker få svar av en aning arrogant och väldigt ovillig samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/estonias-bogvisir_GT10455?did=GT10455&fbclid=IwAR3pefgjo4baYQDTiPon9DTZpaL8iSrBBgXqZ4lOwzm3K7McVCwgKtc-w1A

Från vänsterpartiet deltog Tasso Stafilidis några gånger i gruppen. Centerpartisten Rigmor Stenmark nöjde sig med enbart information och ingen i folkpartiet numera liberalerna visade intresse.

I gruppen ingick också en dam som jag väldigt gärna skulle vilja träffa, hon heter Inga-Britt Ahlenius och var tidigare generaldirektör och chef för Riksrevisionsverket.

Vidare Knut Carlqvist som skrev boken ”Tysta leken” och Susanna Popova delförfattare till ”Protokollet”.

Det ingick också ett tjugotal personer som satt sig in i ämnet däribland fanns både anhöriga och överlevande.

Om gruppen fortfarande finns vet jag inte men i den debattartikeln från 2019 som jag skrev om igår finns flera av namnen. 62. Är det ”nya hålet” orsaken till att M/S Estonia förliste?

Trots att riksdagsledamöter är valda av folket och de dessutom har fakta så verkar det stört omöjligt att få gehör från de som regerar.

Att ha makten är uppenbarligen viktigare än demokratin!

Annons