För ett par dagar sedan läste jag att Anders Ulfvarson som har varit professor i skeppsbyggnad vid Chalmers i Göteborg med säkerhet säger att en stenbumling på botten INTE orsakat ”Evertssons hål”.

Han är övertygad, hålet måste ha uppstått först, vattnet har sedan strömmat in och tyngt ner fören. Därefter belastades bogvisiret, brast och föll av.

Han grundar det på att överlevande från däck två vittnar att de sett kallt vatten strömmade nedåt och hur vatten sprutade från bildäckets stängda dörrar.

Anders Ulfvarson är ingen ny erfarenhet för mig. Hans namn har gjort sig påmint med jämna mellanrum under åren. Han har alltid känts pålitlig.

2009 skrev han ett brev på uppdrag av Estoniagruppen i Sveriges Riksdag vid 15-årsdagen av förlisningen, där han var mycket kritisk mot den officiella haveriutredningen (JAIC:en).

2019-09-20 publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel där flera debattörer – där i bland Anders Ulfvarson – vädjade till statsminister Stefan Löfven att ta det beslut som borde tagits för länge sedan:

Jag har tidigare skrivit om artikeln i inlägg 35. Debattartikel i Svenska Dagbladet 2019-09-20!

De skriver ”Vi efterlyser en ny internationell utredning av olyckan för att få fram en förklaring till olyckan som baseras på fakta och inte på antaganden.”

https://www.svd.se/sverige-maste-soka-sanningen-om-estonia

Ja, det är väl det minsta vi kan begära när det påstås att vi lever i en rättsstat!

Bogvisiret är ett monument över en skandalös och ofärdig haveriutredning, säger Anders Ulfvarson, emeritusprofessor i skeppsbyggnad.
Annons