2004 var jag i Stockholm tillsammans med min äldste son Markus för att få svar på mina frågor. Vi hade blivit inbjudna av anhörigföreningen SEA som anordnat en liten utställning på Norrmalmstorg.

Stefan Torssell som tidigare varit byrådirektör på Sjöfartsverket och Claes-Göran Wetterholm expert på Titanic höll varsitt mycket intressant föredrag och jag blev presenterad för dem. 

Det händer ofta när jag träffar personer för första gången med mycket kunskap att jag får tunghäfta men jag lyckades trots allt få ur mig en fråga till Stefan: 

– Jobbar du fortfarande på Sjöfartsverket?

Med en utandning och snett leende svarade han kort:

– Neeeej!

Innan vi alla skildes passade jag på att säga:

– Att ni två inte skriver en bok tillsammans! 

Jag fick inget svar av varken Stefan eller Claes-Göran utan bara en kort nick.

Att jag sått ett frö hade jag ingen aning om förrän 12 år senare då en bekant ringde och berättade att Stefan gett ut boken ”M/S Estonia, svenska statens haveri”. 

Var jag kunde köpa den visste han däremot inte.

Jag hittade Stefans telefonnummer på internet och ringde upp honom. Han bekräftade att jag kommit rätt och då slank det bara ut mig:

– Vi har legat i samma säng du och jag!

Tystnad uppstod och jag sa snabbt ”men inte vid samma tillfälle”.

Jag förklarade vilken säng det gällde och då berättade han muntert att Jutta Rabe hade minsann också legat i den sängen.

Efter denna lite udda presentation översände han ett exemplar av sin bok med en personlig dedikation och vår vänskap varar än idag.

Boken ”M/S Estonia, svenska statens haveri” är slutsåld men förläggaren bestämde i förrgår att trycka en mindre upplaga.

Det är en uppdatering med ytterligare analyser och som tidigare – endast fakta.

Stefan Torssells bok handlar om hur det gick till inne i myndigheterna med andra ord, det politiska spelet före och efter katastrofen och den har alltid betytt mycket för mig som anhörig. Där fanns det mesta samlat som jag redan visste men som vid den tiden inte hade blivit belyst av media.

Den 20 oktober 2018 publicerade SwebbTV denna intervju med Stefan, där han presenterar fakta som kan förklara varför de avlidna från fartyget inte togs upp för att begravas.

SwebbTV blev blockerad och raderad av Youtube i slutet av december 2020, på grund av brott mot Youtubes regler om rapportering om Corona, samt hatretorik.

Google, som äger Youtube anförde bland annat två tillfällen då kanalen brutit mot Googles regler om rapporteringen kring corona.

Detta har medfört att alla intervjuer som de haft om M/S Estonia försvunnit från min blogg.

Jag har försökt att återställa men inte lyckats men om du klick på 

https://swebbtv.se/search?search=estonia&searchTarget=local

Då kan du själv välja om du vill lyssna på de personer som har mycket intressant att berätta.

Stefan Torssells bok ”M/S Estonia, svenska statens haveri” finns att köpa på AlternaMedias hemsida.
Annons