I maj 2000 träffades den tyska journalisten Jutta Rabe och Greg Bemis. Greg Bemis var en amerikanska multimiljonär i dykarbranschen.

De kom överens om att genomföra dykning vid vraket. Varken Tyskland eller USA har godkänt ”Estonialagen” om gravfrid vilket innebar att dessa länders medborgaren var fria att dyka där.

Så länge de befann sig på internationellt vatten så fick de filma och undersöka så mycket de ville, men tog de sig iland i Sverige så skulle de bli häktade.

Denna gången lät Jutta dykarna svetsa loss två metallbitar i fören. Jutta och Gregs gemensamma teori var att Estonia sprängdes.  Metallbitarna lät hon genomgå flera av varandra oberoende metallurgiska undersökningar. Alla kom fram till att metallbitarna hade utsatts för en sprängning.

Hennes upptäkt anses vara värdefull men något hål i skrovet fann hon inte.

I en intervju något år senare sa den amerikanske miljardären Greg Bemis att han tröttnat på Estonia. Han hade dessutom blivit osams med Jutta Rabe. De var då båda två anhållna av åklagare i sin frånvaro för brott mot gravfriden i samband med dykningarna 2000.

Jutta Rabe slutade vid Spiegel-TV efter en kontrovers med chefen dessutom gick hon i konkurs. Vad hon gör idag vet jag ej.

Jag har nu lyckat ta mig genom hela filmen ”Baltic Storm” och jag förstår fortfarande inte varför den med sådan kraft stoppades i Sverige.