Idag stötte jag på en kille. Det är han som hjälpt mig att få struktur på min blogg. Med entusiasm och snabba fingrar ”byggde” han om bloggen och gav mig en snabblektion. Inte ens betalt ville han ha däremot kunde han tänka sig att dela en måltid med mig i framtiden och det ser jag framemot.

Han kände inte till något om Estoniakatastrofen därför tillägnar jag honom detta inlägg.

M/S Estonia, var en kombinerad bil- och passagerarfärja som trafikerade rutten mellan Tallinn och Stockholm. Hon förliste i Östersjön den 28 september 1994. Med 852 dödsoffer är hennes undergång den största fartygskatastrofer i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste överhuvudtaget under sent 1900-tal.

Något straffrättsligt ansvar har fortfarande inte utkrävts för katastrofen.

Natten då Estonia sjönk var det stormigt på Östersjön. Fartyget fick en kraftig slagsida som snabbt förvärrades, vilket gjorde det svårt att ta sig ut. Mindre än en timme efter det första tecknet på att någonting var fel hade fartyget sjunkit.

Räddningsinsatsen har i efterhand visat sig vara totalt misslyckad. Från första till sista minuten brast varje länk i räddningsarbetet och under tiden frös människor ihjäl i sina livbåtar. 137 överlevde.

Enligt den svensk-finsk-estniska ”haverikommissionen” JAIC så bröts bogvisiret loss av vågorna och slet med sig bogrampen varpå vatten strömmade in på bildäck. Denna förklaring har ifrågasatts och trots ”haveriutredningen” har konspirationsteorier flödat rörande haveriorsaken.

Osby den 9 augusti 2019

1000 tack för din hjälp, Ermin!

Som en påminnelse hittades denna livboj på Hamngadden nästan exakt 23 år efter Estonias förlisning.