Henrik Evertsson samt juryn för Stora Journalistpriset har utsetts till ”Årets förvillare 2021″ av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

”Voffarna” som står för kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap sedan 1982 skriver i sitt pressmeddelande att kandidaterna ”till en bred allmänhet lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen” och att Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete.

160. Estonia fyndet som ändrar allt!

Själv känner jag inte igen mig som anhörig att han (Henrik)har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete.

Det kan vara så att jag umgås i fel krets, redan klarat av sorgearbetet efter mer än 25 år och dessutom att jag numera ser ”Estoniafrågan” – med allt vad den innebär – som en upprättelse för det svenska och estniska folket.

Henrik Evertsson känner inte hellre igen sig och efterlyser exempel på att han skulle ha gjort något fel och säger att han inte hittar någon sådan dokumentation i juryns motivering.

https://www.expressen.se/nyheter/utsedd-till-arets-forvillare-nu-slar-evertsson-tillbaka/

Dagens gästinlägg.

Det finns en sammanslutning ”Föreningen Vetenskap och folkbildning” (VoF).

VoF har gjort sig mest känd för att en gång om året, sedan 1987, dela ut två utmärkelser, dels priset som årets folk­bildare, dels som årets förvillare.

Jag har känt till deras arbete och har roats av deras utnämningar som årets förvillare till högst ofrivilliga pristagare.

Men vid några tillfällen har jag stannat upp.

Läkaren Annika Dahlqvist utsågs 2009 som förvillare för vilseledande råd om kost. Då blev jag tveksam. Hon var en genombrottsperson för LCHF som har hjälpt så många personer.

När jag sedan upptäckte att VoF även ringaktat Eva Moberg 1999 (Vilhelm Mobergs dotter) så undrade jag om det inte var VoF det var fel på.

Jag har en gång varit på samma bjudning som Eva Moberg med en mängd celebriteter.

Rummet var fyllt av personer ur den marxistiska vänstern och vänsterliberaler, men man märkte omedelbart vilken oerhört hög status Eva Moberg hade. 

Hon har varit i centrum för svensk samhällsdebatt under hela 1960-, 1970-, 1980- och 1990-talet. År 1994 fick hon priset som årets väckarklocka och där hon flockas bland övriga i vänstereliten.

Jag vågade knappt hälsa.

Någon gång runt 2000 anade jag en mer begränsad vetenskaplig inställning inom VoF. Andra krafter kanske höll på att ta över.

Inget jag behövde bry mig i.

Men nu har VoF gläfst till inom ett område jag känner till och här kan jag säga att VoF verkligen har glidit under lågvattenmärket i vetenskaplig stringens.

Till årets förvillare 2021 har man utnämnt journalisten Henrik Evertsson.

Benämningen årets förvillare framstår som en politiskt och ideologiskt baserad utmärkelse.

Jag vill inte säga att VoF har förlorat all sin trovärdighet, men jag blir nyfiken på vad det finns för personer i föreningen som så markant blandar ihop vetenskap med ideologi och politik.

Jag anar medeltidens mörka skymning inom VoF.

En samling självutnämnda personer med stängda fönsterluckor och neddragna rullgardiner. Inget av upplysningens ljus kan nå den samlingen.

Henrik Evertsson fick stora journalistpriset 2020 för sin TV-dokumentär i fem delar: ”Estonia Fyndet som förändrar allt”. 

I tydliga undervattensbilder från vraket kunde han visa ett hål i bordläggningen.

Det hålet fanns inte med i den officiella haveriutredningen.

Det är tröttsamt att behöva återge ren dumhet, men jag är tvungen för läsarens möjlighet till överblick.

Så här motiverar VoF sitt ställningstagande:

Henrik Evertsson har ”lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen”

”förvanskning av dokument”

Henrik Evertsson anklagas för att ha ”närt ett ifrågasättande av den officiella förklaringen” och VoF påstår att han inte ger ”en rättvis bild av myndigheternas arbete”.

Ett sådant dravel från VoF. Haveriutredningen (JAIC ) har aldrig beskrivit sjunkförloppet i sin utredning. Okunniga journalister och tydligen inte heller VoF har förstått det.

Om en journalist då finner ett stort hål i vraket som bättre förklarar sjunkförloppet så är det en bedrift.

Chefredaktören för Magasinet Filter, Mattias Göransson, som verkar vara en megafon för all form av statlig desinformation var genast ute och hyllade VoF.

Han påpekar att Evertssons hål ligger ovanför vattenlinjen, underförstått att då skulle vatten inte ha kunnat komma in i fartyget.

Vetenskap bör väl kunna vara att man klarar sjuans matte och kunna räkna med pi (3,14). Estonia har en bredd av 24 meter. Klockan 01.02 fick Estonia en plötslig krängning åt styrbord upp mot 40 grader och lade sig sedan på 30 graders slagsida.

Matematiken ser ut så här 24 meter x 3,14 x (30/360) = 2 meter.

Slagsidan gjorde att bordläggningen sjönk 2 meter under vattenlinjen. Hålet låg alltså under vattenytan när Estonia började sjunka.

Det är alltså osanningar (eller okunskap) som VoF och Filter kommer med.

Henrik Evertsson har svarat att det finns inte ett enda konkret exempel i VoF:s kritik, bara svepande omdömen.

Ordförande för VoF är Pontus Böckman. 

I nätsajten NewsVoice utsågs han 2020 till årets förvillare för att han ansågs vara okunnig.

Jag kan området Estonia och anser att Pontus Böckman även för år 2021 försvarar sin titel som en okunnig förvillare.

Henrik Evertsson har påvisat ett hål i skrovet på Estonia. Det visar att vi måste få en ny och vetenskapligt säker undersökning varför Estonia sjönk så fort.

JAIC har aldrig lyckats förklara hur Estonia kunde sjunka. Att bogvisiret skulle ha lossnat förklarar ingenting då den inre ombordkörningsrampen var stängd under hela sjunkförloppet.

Nu har någon monterat bort hela ombordkörningsrampen. Hur den satt monterad kan inte längre undersökas.

VoF har gläfst och visade sig vara maktens lilla knähund.

Sådana finns det gott om, men det som stör mig är att VoF påstår sig representera vetenskapen. 

Stefan Torssell

Dagens skribent Stefan Torssell.
Annons