Det är titeln på Stefan Torssells bok ”M/S Estonia : svenska statens haveri” på estniska.

Jag har varit i Estland tre gånger sedan M/S Estonia sjönk. Ingen av gångerna har varit någon nöjestripp. Däremot har de betytt mycket för mig.

  • Första gången var när vi skulle ta farväl av våra döda anhöriga och hamnade på fel plats.
  • Andra gången var när våra politiker bestämt att gjuta in våra döda anhöriga i betong.
  • Tredje gången var med Stefan Torssell och två av Oves bästa vänner Lars-Åke och Matts för att äntligen efter 22 år få se ”Bruten linje” med egna ögon. Detta var i början av december 2016.

Estoniamonumentet ”Bruten linje” i Tallinn ligger bara en kort promenad från hamnen. Där finns namnen på de omkomna inristade i sten. Ett ståtligt monument i svart granit som en ständig påminnelse hur många som miste sina liv.

Under tiden som Stefan blev intervjuad av Anu Kaupmees reporter vid estnisk radio passade vi andra på att strosa runt på de stenbelagda gatorna i denna vackra gamla stad. Dricka lite kaffe på ett pittoreskt café och ta en öl i en ölstuga.

Den dagen kontaktade Stefan även ett bokförlag för att få sin svenska bok utgiven på estniska och 2018 kom den ut. Finns nu också som E-bok.

Hans böcker har fått högsta betyg av läsare både i Sverige och Estland. Däremot är tystnaden total från svensk massmedia men jag vet att boken är läst av politiker i Estland.

Den som säger sanningen, syndar inte, men skapar besvär.

https://www.rahvaraamat.ee/p/parvlaev-estonia-rootsi-riigi-hukk/1021658/et?isbn=9789949852949

Annons